Amit érdemes tudnotok a Házasságkötőben!

KÖZREMŰKÖDŐK:

Már az elején nem árt eldönteni, hogy szeretnétek-e plusz "extrákat"! Ezt takarja a közreműködők kifejezés. Az esküvőtökön ugyanis arra is lehetőség van, hogy egy szónok verset szavaljon és köszöntőbeszédet mondjon Nektek, valamint kérhettek zongoristát és énekest is. Szerintem sokkal szebb, ha élőzene színesíti házasságkötésetek pillanatát, ráadásul az énekes is (legtöbbször Kazár Ticiána Nyíregyházán), gyönyörű hangjával fantasztikusan el tudja varázsolni az embereket. Képes akár a komolyabb, egészen az egekbe szökő hangmagasságúakat is (például az Ave Maria), de az újabb pop-dalokat is elénekelni.

                 A nyíregyházi Házasságkötő főbejárata

Ezeket a plusz extrákat azért érdemes meggondolni, mert különben 5-10 percnél nem tart tovább az esküvő. Azt tapasztalom, sokan elhanyagolják, hogy a hivatalos ceremóniára nagyobb hangsúlyt fektessenek, pedig szerintem ez a legemelkedettebb pillanata egy esküvőnek! Ha nyíregyháziak vagytok, szóljatok és ennek megszervezésében is szívesen segédkezem!

KELL-E SORBAN ÁLLNI?

Biztosan hallottatok róla…, egy időben rémhírként terjengett, hogy több napra elegendő, hideg élelemmel, sátorral kell készülniük azoknak, akik szeretnének jó időpontot kiharcolni a nyíregyházi Házasságkötőben. Én saját bőrömön is tapasztaltam ezt, amikor egy hideg, februári estén az egyik barátom kedvéért előző este 8 órakor kezdtem a sort. De még mielőtt teljesen elvetemültnek kezdtem érezni magam, rájöttem, hogy másnak is fontos a megfelelő időpont….egy órával később ugyanis megjelent a második „delikvens” is.

DE már megnyugtathatok mindenkit: nincs sorban állás!!!!

Ez annak köszönhető, hogy - a korábbi 6 hónap helyett - egy évvel az esküvő időpontja előtt megnyílik a jelentkezési lehetőség.

HOL TARTSÁTOK A HIVATALOS CEREMÓNIÁT?

Napjainkban egyre divatosabb a lagzi helyszínén, egy ahhoz közel eső, direkt erre a célra kialakított park-szerű helyen megkötni az esküvőt. (Ezeket hívjuk mi külsős helyszíneknek.) Ez a divat talán az amerikai filmek hatása, aminek lehetnek néhány buktatói, ezért nem árt ezekre odafigyelni.

Időjárás:

Egy külsős helyszín - bár tényleg nagyon szép – könnyen ki van téve az időjárás kegyességének. Ha süt a nap, akkor mindenki izzad, ha fúj a szél, akkor elfújja a menyasszonyi csokrot, az esőről még nem is beszélve.

Hangosítás:

Ami könnyen elronthatja a hangulatot, az a hangosítás. Lehet, hogy nekem rádiós füllel egy kicsit alacsonyabb az ingerküszöböm, de egy hivatalos, gyönyörű szertartást szerintem nagyon el tud rontani az, ha rosszul hangosítják. Például egy akadozó mikrofon igen kellemetlen tud lenni a boldogító IGEN kimondása közben. 

Ez főként olyankor fordulhat elő, ha a helyszínt a rendezvényterem biztosítja, és plusz szolgáltatásként bevállalják a hangosítást. Nem mindenhol fektetnek a technikára nagy hangsúlyt… Érdemes külön egy embert odaállítani a hangosításhoz, aki érti is, hogy mit csinál.  

És még valami:

A zenei szolgáltatótokkal is megbeszélhetitek a szertartás hangosítását, legyen az zenekar vagy DJ. Általában plusz térítési díj ellenében, de ők is tudnak segíteni ebben. 

Zenék a szertartás alatt:

Úgy könnyítitek meg a legjobban a szertartás alatt zenét szolgáltató dolgát, ha külön elnevezitek a hangfájlokat, (pl. bevonuló, szülőköszöntő) és akkor nincs félreértés. Vannak akiknek nagyon fontos a bevonulás, vagyis külön dalt szeretnének a vőlegénynek és külön dalt a menyasszonynak. Ebben az esetben érdemes nagyon megtervezni a koreográfiát... bár azt sem árt tudni, hogy minél bonyoltabbá tesszük a szertartást, annál nagyobb a hibázás lehetősége is. 

Pénz:

Vannak olyan települések (főként megyeszékhelyek), ahol több tízezer forint az anyakönyvezető kiszállásának a költsége. Ráadásul, ha ragaszkodtok a külsős helyszínhez, ezt nem is tudjátok megkerülni, mert csak közigazgatási határon belül működő anyakönyvi hivatalok anyakönyvezetőit hívhatjátok. Ez van…

Ha a festői szépségű helyszín egy kisebb település közigazgatási határán belül van, akkor könnyebb a helyzetetek!